София. РЗИ-София предлага да предупреждава хората за наложена карантина чрез SMS. За намерението съобщи директорът на СРЗИ Илонка Маева на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Когато ние започнем да работим, тази информация за положителни лица от всички лаборатории, които провеждат такива изследвания, трябва да е качена на Националната информационна система, за да достигне тя до нас. Когато достигне до нас, ние извършваме т.нар. епидемиологично проучване на базата, на което определяме лицата, които се явяват контактни, за които има риск да бъдат заразени, и ги карантинираме. При тази ситуация, в която имаме хиляди с положителни резултати: болни и носители, и много повече хиляди от порядъка на 5 000 или 7 000 контактни лица, сами разбирате, че какъвто и потенциал да има инспекцията, не сме в състояние своевременно да подадем тази информация. От една страна тя се забавя от лабораториите с качването. От друга страна, въпреки че целият екип на инспекцията е включен изцяло по коронавирус дейността, защото това не е единственото, което вършим, над 70 човека провеждат анкетни проучвания, а над 14 качват данните в информационната система“, посочи тя.

Маева обясни, че не би искала да остава впечатление от хората, че не са своевременно обгрижени от СРЗИ.
„Изключително сме затруднени. След като тези хиляди предписания бъдат генерирани, разпечатани, подписани и подпечатани, трябва да бъдат разнесени по адреси. Не става въпрос да минете по една улица: от къща на къща, или в блок на 11 етажа по всеки един апартамент, а да обиколите различни адреси с автомобил, тъй като хората са екипирани с лични предпазни средства, което не позволява да се раздадат голям брой предписания едномоментно“, обясни тя.

Маева посочи, че с раздаването на предписания се занимават 16 екипа на Столичната здравна инспекция.
„Предложили сме в наше писмо, тъй като не можем по електронен път да подадем предписанието на всеки един, знаете, че за тази цел няма как всеки да има електронен адрес. Предлагаме да се подаде кратък SMS на лицето, което се карантинира, за да знае, че то е определено като такова на базата на това анкетно проучване“, обясни директорът на СРЗИ.

Заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева коментира предложението на СРЗИ, като посочи, че идеята е осъществима.
„Две са посоките, в които работим. Едната е информационна, другата е чисто правно. Правната страна ще отнеме малко повече време, за да се регламентира този въпрос, но независимо от този факт, с „Информационно обслужване“ – тези експерти, които подготвиха и COVID системата, ще направим необходимото до няколко дни всички лаборатории, които правят тестове, да могат да въвеждат и телефонните номера на пациентите, които са се изследвали. Тези телефонни номера автоматично ще се подават в информационната система за COVID и лицата, които имат положителни резултати, ще могат да получат информация за своите резултати, за да вземат мерки. Допълнително тази информация ще се изпраща и на колегите от РЗИ автоматично. Те на базата на нея започват да издирват контактните лица и въвеждат в COVID системата телефонните номера на контактните лица, за да може контактните лица също да бъдат известени с SMS за това, че са контактни лица и трябва да предприемат действия, за да се самоизолират, докато колегите от РЗИ реагират по другите механизми“, обясни тя.

Начева подчерта, че тази информация ще бъда проследима: кой, какво и за кого е въвел.
„Осъзнаваме, че това е спешна мярка и може в началото да има определени несъвършенства и неточности, но разчитаме на отговорността и желанието на всеки един от нас да защити и себе си, и своите близки. Апелираме да се отнесем подкрепящо към въвеждането и прилагането на мярката“, призова заместник-здравният министър.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови