Смолян. Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Смолян обявява акция за безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН, сифилис и хепатит С по повод Деня на влюбените и Ден за насърчаване на отговорното сексуално поведение. Това съобщиха от РЗИ – Смолян. В периода 15 – 26 февруари желаещите могат да установят своя статус в Кабинета за медицински изследвания на здравната инспекция всеки работен ден от 9.00 до 16.00 часа. Резултатите от бързия тест за ХИВ се получават на място за 15 мин., а тези от комплексното кръвно изследване за трите вида инфекции стават известни до една седмица. Тестовете са осигурени по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и СПИ (2017 – 2020 г.).

Според Министерството на здравеопазването до края на ноември 2020 г. в България са открити нови 183 ХИВ-позитивни лица, с което носителите на вируса от 1986 г. насам стават общо 3467 лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоустановените мъже да е многократно по-голям от жените. Съотношението за изминалата година е приблизително 5,5:1 (85% мъже и 15% жени). Около 89 на сто от новите случаи са се заразили по сексуален път и 9% – при инжекционна употреба на наркотици. Най-засегната е възрастовата група 30-39 г. (33%), а обобщените данни показват, че 60% от новите случаи са във възрастта 30-50 г. В област Смолян установените случаи на носителство на ХИВ през годините са единични.

РЗИ напомня, че сексът без презерватив е основният начин за предаване на вируса на СПИН и много други инфекции. Съществени за предпазване са наличието на постоянни и верни партньори, и използването на кондом при случайни сексуални контакти.
Изключително важно е и всеки от нас да е наясно със своя здравен статус. Ако имате съмнения, че сте били изложени на риск от инфектиране, непременно се тествайте. Препоръчителните изследвания за ХИВ/СПИН са на първия, третия и шестия месец след необезопасения контакт.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови