София. 436 са потвърдените случаи на коронавирус в България през изминалото денонощие – рекорден брой от началото на пандемията. Направените PCR тестове са 5 431. 22 306 е общият брой на потвърдените досега случаи, като активните са 6 134. Броят на починалите от инфекцията в България е 862, като през последното денонощие жертвите на коронавируса са 8 души. След среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС – в лицето на д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзелов, на НЗОК – с представител управителя проф. Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб бе взето решение личните лекари да издават направление за PCR тест. Това ще се случи официално след сключване на анекс към Националния рамков договор.
Сред заразените са двама ученици от Профилирана езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ – Велико Търново – деветокласник и дванадесетокласник. Двата класа, от които са учениците, са поставени под 14-дневна карантина. Не са установени учители, които да са имали незащитен контакт с новозаразените. От утре учебният процес за паралелките, в които са установени случаите на заразяване, се организира в електронна среда. Не се предвижда затваряне на училището.
На територията на община Стражица е регистрирано и огнище на коронавирус в производствено предприятие, където са диагностицирани общо седем случая.

Общо новорегистрираните случаи за последното денонощие в област Велико Търново са девет.

Десет от диагностицираните с коронавирус през последното денонощие са в област Сливен. Един от пациентите е на домашно лечение и е карантиниран на територията на друга област. Петима са болните от община Нова Загора, като двама от тях са се инфектирали в семейно огнище. Двама са новозаболелите в община Котел и двама – в община Сливен. Петима от всички новодиагностицирани са възрастни хора.

25 нови случаи са регистрирани в област Благоевград. В Бургас регистрираните лица, които са дали положителна проба за коронавирус, са 29, а двама души са починали през изминалото денонощие след усложнения. Двама ученици и двама учители са сред новите случаи на COVID-19 в областта. Двамата ученици са от община Бургас, а един клас от 26 ученици ще бъде поставен под 14-дневна карантина. Двамата учители, дали положителна проба, са преподаватели в детски градини – едната на територията на община Бургас, а другата – в община Руен. Освен преподавателят, в бургаската детска градина ще бъдат поставени под карантина 21 деца и двама души от персонала. В тази в Руен ще бъдат карантинирани преподавателят, 35 деца и четирима души от персонала.
Новозаразените в област Пазарджик са 10, а в Пловдив – 40. Новодиагностицираните от днес медицински лица в Пловдив са 9, като така общо случаите от днес и вчера на медици в областта стават 20.
Жена на 75 г. от община Баните и мъж на 49 г. от община Неделино са новите регистрирани случаи в област Смолян през последното денонощие. Мъжът работи в социално заведение в гр. Златоград. Същото е спряно от работа до получаване на резултати от PCR тестове на служители и потребители.
Междувременно математикът проф. Николай Витанов, ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози в помощ на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, каза, че реалният брой на заболелите от COVID -19 у нас е около 50 хиляди души. Той обясни, че на всеки 100 души един е заразен с COVID-19 и е носител на вируса. Според него октомври е преходен месец, като прогнозата е 30 000 регистрирани случая в края на месеца според реалистичния вариант. Ноември ще бъде критичен, смята математикът.
Във връзка с нарастването на броя на заболелите в страни от Европа, както и наблюдаваното увеличение на лицата с положителни резултати при изследване за COVID-19 на територията на страната, Областният координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване в Добрич отправи апел за отговорно отношение и спазване на дистанция при общуване, дисциплина и дезинфекция. От днес се засилва контролът на територията на населените места в областта и в обществените превозни средства.
Заради усложнената обстановка около разпространението на COVID – 19 в Община Белица също се засилват мерките. Забраняват се всички културни и развлекателни мероприятия – театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцово, творческо и музикално изкуство.

Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер на закрито ще се провеждат без публика. При провеждане на спортни състезания на открито, всеки от публиката трябва да спазва дистанция от 1,5 м.

Ограничава се достъпът за външни лица в сградата на общинската администрация, като вътре ще се допуска само по един човек.

Преустановяват се също всички индивидуални групови събирания на открито и закрито в това число сватби, кръщенета и други.
Габриела ГАНЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови