Изследователи по целия свят продължават да работят за ограничаване заразата с COVID-19. Един от методите за това може да бъде промяна на консистенцията на човешката слюнка, твърдят учени от университета в Централна Флорида.

Те искат да направят капките слюнка по-тежки, а самата слюнка по-вискозна, с помощта на нишесте. Така радиусът на разпространение на бактериите по време на кашлица или кихане ще бъде намален, което означава, че степента на инфекция ще намалее.

Иновативната технология, изобретена от американски учени, може да доведе до създаването на специален бонбон, който ще трябва да се смуче на всички обществени места. В същото време носенето на маска не се отменя, а само допълва изобретението на американците.

Заедно с бонбона, който сгъстява слюнката, маската може да намали разстоянието, което вирусите прелитат при кашляне и кихане. Съответно социалното разстояние вече ще може да се ограничи само до 60 сантиметра.

Учените във Флорида сега изследват различните степени на интензивност на кашлянето и кихането, за да определят как вискозитетът и плътността на слюнката /в съчетание с повърхностното напрежение/ влияят върху дисперсията на капчиците. Предварителните резултати вече показват значително намаляване на продължителността на суспендирането на капчици във въздуха, поради промени в свойствата на слюнката. Променените частици се движели на по-къси разстояния и падали на земята по-бързо, а това теоретично трябва да благоприятства намаляването броя на заразените.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови