Д-р Зорка Угринова – обща медицина, клинична хомеопатия

Различните лица на екземата - хомеопатия и локална козметична грижа
 © Сн.: iStock.com

Суха кожа, зачервени участъци, придружено със сърбеж, поява на малки мехурчета (везикули), пълни с бистра или жълтеникава течност, които се пукат в златисти корички или преминават в ситни бели люспи и болезнено напукване, до кръв… Това са различните стадий през които преминават екземите. Екземата е възпалително заболяване на кожата с хронично – рецидивиращ ход. Най-често са засегнати дланите и пръстите на ръцете.

Атопия или други алергични заболявания се откриват само при част от пациентите. Провокиращи фактори са емоционален стрес, промяна в температурата и застудяване на времето, гъбични инфекции, алергия към никел и кобалт, контакт с перилни или дезинфектиращи средства, както и прием на някои лекарства (аспирин, противозачатъчни таблетки и др.).

Най-често началото е при млади хора, на възраст между 20 и 40 години. Двата пола са засегнати еднакво.

В условията на пандемична обстановка, в каквато сме вече няколко месеца и свързаното с това носене на маски, латексови ръкавици, честа употреба на различни дезинфекциращи средства и често миене на ръцете доведе до рязко увеличаване на случаите с провокирана или обострена екзема.

Водещите оплаквания са екстремната сухота на кожата и силния сърбеж и свързани с това са най-често въпросите на моите пациенти.

 

Важна е локалната грижа

Здравата кожа притежава липиден слой, който я защитава от външните въздействия. При нарушаването му под въздействието на външни агенти кожата се изсушава и възпалява по-лесно. Честото миене на ръцете и използването на по-агресивни измивни средства само влошават състоянието на раздразнената кожа.

Затова първата локална грижа е да се възстанови бариерната функция на този липиден слой. Препоръчвам четири продукта за специфична грижа на дермокозметика Eau Thermale Avene и серията им XeraCalm A.D.

I-modulia®, първата биотехнологична съставка, вложена в продуктите от серията XeraCalm A.D. и извлечена от Термална вода Avène, спомага за намаляване на усещанията за сърбеж и зачервяване, следствие на кожна сухота.

Спрей с Термална вода Avène

 

Avene XeraCalm A.D Свръхобогатен сапун  прави честото миене на ръцете щадящо за кожата, като нежно почиства и е подходящ за употреба при бебета, деца и възрастни. Подходящ е за лице и за тяло.

Avene XeraCalm A.D Свръхобогатен сапун

 

За бърз ефект при интензивен локализиран сърбеж препоръчвам XeraCalm A.D. успокояващ концентрат. Формула с комплекс I-modulia® , която помага за успокояване на зоните, склонни към усещане за интензивен сърбеж (причинен от кожна сухота).

Продукт, специално разработен за зони, склонни към рецидивиращ сърбеж и може да се прилага дори и в деликатните зони на лицето (околоочния контур и по клепачите).

Avène XeraСalm A.D Релипидиращ крем  и балсам  са предназначени за ежедневна грижа при много суха кожа, склонна към атопия и сърбеж. Подбраните съставки възстановяват, подхранват и подсилват защитния хидролипиден филм. Благодарение на I-modulia®, извлечена от Термална вода Avène,  успокоява зачервяванията, намалява усещането за дискомфорт и омекотява кожата.

XeraCalm A.D Релипидиращ крем

 

Мястото на хомеопатията

Хомеопатичните лекарства имат ефект върху целия  организъм. При пациентите с екзема често започвам с т. нар. кожен (дерматологичен) дренаж.

 

Хомеопатичен дренаж

Най-честите хомеопатични медикаменти, които използвам с дренажна цел са: Berberis vulgaris 9СН, Anagallis arvensis 5СН, Fumaria officinalis 5СН (при суха екзема) и Saponaria officinalis 5СН (при секретираща, подмокряща екзема), Chelidonium majus 9CH, Carduus marianus 5CH. По 10 гранули от три от лекарства се разтварят в 500 мл вода, която се изпива на малки порции през целия ден. Схемата се повтаря седем дни. Целта е 

  • да се подобри обмяната на веществата и функцията на отделителната система и стомашно-чревния тракт;
  • да се изхвърлят натрупани токсини;
  • да се подобри вида  и състоянието на кожата;

Този дренаж може да се прилага всеки месец, особено ако проблемите с кожата са с по-голяма давност и често са използвани кортикостероидни лечения.

Хомеопатичното лечение се предписва индивидуално. Затова след дренажа следва подбрана хомеопатична терапия, чийто резултат зависи от стадия на заболяването и от съпътстващите заболявания.

Хомеопатични медикаменти са под формата на гранули. Избират се поред стадия на екземата.

Представените хомеопатични лекарства се приемат три пъти по 5 гранули под езика, на разстояние от хранене.

 

Сърбеж и везикули

Rhus toxicodendron 15СН при везикули със светло жълта течност, разположени върху зачервена кожа. Сърбежът и паренето се облекчават от топла вода.

Croton tiglium 9СН се предписва при везикули и много силен сърбеж, който не позволява разчесване, а само леко потриване на засегнатата област.

Graphites 9CH сърбящи везикули, които секретират златист лепкав, медовиден секрет. Засъхване под златисти корички.

 

Зимно влошаване

При пациенти, чийто екземи се влошават през зимата и от студено време често препоръчвам лекарството Petroleum 9СН. Характерно е, че ръцете са с груба напукана кожа с псевдо –мръсен вид.

 

Лющене и болезнени нацепвания

Natrum sulfuricum 15СН при големи жълтеникави люспи, върху възпалена кожа с псевдомокър вид (розова и лъщяща).

Nitricum acidum 9СН при дълбоки фисури с равни ръбове и кърваво дъно с усещане за „забито трънче“.

Правилната локална грижа и хомеопатичните лекарства ще подобрят чувствително състоянието на кожата и ще намалят сърбежа, силата и честотата на рецидивите. Опитайте…

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови