София. Работата на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) ще бъде подпомогната с още 20 служители от Националния център по обществено здраве и анализи. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.
Въпреки това, по думите на здравния министър проф. д-р Костадин Ангелов, СРЗИ все още смогва.
„Ситуацията е изключително усложнена във връзка с непрекъснато увеличаващия се брой на положителните проби на територията на София и изискването всички да бъдат писмено уведомени и карантинирани. Предписанията да им бъдат връчени лично. От края на септември досега изключително много служители от РЗИ-София са или положителни, или контактни“, обясни той.
Директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева ще е човекът, който ще организира работата им.
Идеята за уведомяване на контактните лица чрез SMS вече е входирана в Народното събрание и се очаква да се види дали предложението ще бъде прието. По думите на министъра, обаче, най-добрият начин е предписанията да се връчват лично, както и досега – на хартия, защото са основание за издаване на болничен лист от личния лекар.
„Ако продължи да се увеличава броят на заболелите и хора, които трябва да бъдат поставени под карантина, може да предприемем и уведомяване по електронен път и със SMS, защото такава е и ситуацията в Германия. Колегите там вече се отказаха да търсят и правят епидемиологични проучвания, а разчитат на съвестта и разума на хората да предупреждават всички лица, с които са контактували, защото усилията на властите, които трябва да извършват тези проучвания, са насочват в други посоки по отношение на контрола на кризата“, допълни той.
Директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева уточни, че доброволците ще помагат в инспекцията, а не на терен.
„В заповедта на министъра много ясно е подчертано, че контролната дейност по спазване на всички противоепидемични мерки е възложена на подведомствените структури на Министерство на здравеопазването. Там са включени абсолютно всички министерства, структури и общините, поради което там има достатъчно ведомства и служби, които да извършват контрола. Нашата основна задача не е контролът, а епидемиологичният надзор”, обясни д-р Маева.
Здравният министър подчерта, че в координационния център, който ще заработи до дни, ще могат да звънят само институции: РЗИ, лечебни заведения, областни управители и центрове за спешна медицинска помощ, но не и граждани. Той съобщи още, че сме в процес на договаряне на бързи антигенни тестове, с чиято помощ да се ориентираме каква е епидемиологичната обстановка в страната.
„В четвъртък ще ви поканя да видите в няколко големи лечебни заведения в София как сме го направили. Идеята е да дадем възможност на всички граждани в София и в страната – там, където има лечебни заведения, които са 100 % държавна собственост и тези, които са с над 50 % държавна собственост, да разположат пред лечебното заведения мобилни постройки и фургони, в които да имаме екип: лекар или сестра, които освен консултации на хора, които имат нужда, или не могат да стигнат по един или друг начин до лекар или личният лекар е натоварен, или някой не си вдига телефона, да може както да получат навременна консултация като нуждаещи се хора, така и да им бъде извършен бърз антигенен тест“, обясни той.
Ангелов уточни, че такива пунктове ще има в цялата страна: във всички университетски и големи областни болници. По негова разпоредба организацията трябва да е създадена до 6 ноември (петък).
По думите му най-правилно е да се тестват хората, които имат симптоми, а тези, които са били контактни и са безсимптомни – не, защото обикновено тестовете им са негативни.
Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови