Обикновено се смята, че менопаузата се появява на хоризонта на около 50 години, но всъщност това може да стане още на 42… Първи признаци на менопаузата – как да ги разпознаете?

Първи признаци на менопаузата - как да ги разпознаете?

 

Напрежение в гърдите, нощно изпотяване, нередовен месечен цикъл – първите признаци на задалия се нов период в живота на жената започват да се появяват към 42-годишна възраст, въпреки че менопаузата настъпва средно на 51 години.

 

Нередовна менструация

Яйчниците не спират да функционират изведнъж. В продължение на години тяхната дейност се влияе от редица хормонални промени. Дълго време се смяташе, че първо настъпва недостиг от прогестерон, след това – от естроген. В действителност вариантите в хормоналния дисбаланс са толкова, колкото са жените!

Промените в ритъма на менструациите са първият истински признак, че менопаузата наближава.

Цикълът става по-кратък или по-продължителен от обикновено, менструацията е по-обилна или по-оскъдна, може да се появи кървене извън обичайните дати, а в очаквания момент да не се случи нищо. Тези признаци обаче трябва да продължат поне шест месеца, за да се смята, че са свързани с менопаузата.

Много често явление са епизодичните смущения в цикъла, които не говорят за толкова решителни хормонални промени.

Ранна менопауза - какво трябва да знаете?

 

Болезнени гърди, топли вълни и… други

  • Усещането на болезненост и подуване в гърдите е част от предменструалния синдром, който с наближаването на менопаузата се засилва. Виновен е естрогенът, който има по-високи нива при спадането на прогестерона.
  • Топлите вълни са друг класически признак, но и при тях има значение с каква продължителност се проявяват. Преди всичко трябва да се изключат други причини за появата им – например страх или друго психическо състояние на напрежение и тревожност.
  • Проблеми с щитовидната жлеза и с повишено кръвно налягане също могат да ги причинят. Ако такива обстоятелства не са налице и топлите вълни се появяват няколко последователни нощи в рамките на период от 8 до 15 дни, най-вероятно те „предсказват” менопаузата.
  • Умората и рязката смяна на настроението също могат да са както симптоми на някакъв медицински проблем, така и на менопауза. Към втората вероятност се накланят везните, когато умората възниква по-скоро през втората половина на цикъла и това се повтаря в продължение на 4-5 месеца.
  • Появата на сухота във влагалището говори за хормонални смущения, чест предвестник на менопаузата.
  • Вагинална сухота – как да се справите?

 

Болки в ставите?

52% от жените на възраст от 45 до 65 години изпитват болки в ставите. Тези болки могат да бъдат свързани с хормоналните промени в менопаузата или още  в предменопаузата, ако се появяват системно през втория период на менструалния цикъл.

5 симптома преди менопауза, сигнализиращи понякога и за здравословен проблем

 

Къде да потърсим облекчение?

Природен прогестерон

Хормонозаметителна терапия се прилага едва когато менопаузата наистина е настъпила, тоест след 12 последователни месеца без менструация и, разбира се, ако симптомите й смущават сериозно живота на жената. Преди това гинекологът може да предпише прогестерон от природата, който е различен от този, който се съдържа в синтетичните хормони. Само природният е в състояние да премине хематоенцефаличната бариера, която предпазва мозъка от токсични вещества, и да окаже въздействие върху мозъчната дейност. Приема се в продължение на десет дни през втората половина от цикъла в течение на няколко месеца.

Фитотерапия

Соя, див ям или актеа рацемоза се предлагат като средство за намаляване на топлите вълни, но ефикасността им все още не е научно доказана.

Йога, тай-чи, медитация

Чрез тези практики се намалява честотата на топлите вълни, подобрява се сънят и се облекчават ставните болки.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови