Пневмонията винаги е се е считала за много сериозно заболяване и това обяснява тревогата на лекарите дори и при най-малкия признак за хрипове в белите дробове. В такъв случай те изпращат веднага пациентите за рентгеново изследване, за да изключат или потвърдят диагнозата.

Трудността при диагностицирането идва от факта, че първият стадий на заболяването, по своите признаци, твърде много наподобява бронхит или грип. Същевременно, ако не се предприеме правилно лечение, болните могат да развият много сериозни усложнения и изходът да бъде фатален.

Все пак обаче пневмонията си има няколко много характерни симптома, които няма как да сбъркаме. Те трябва да са достояние на всеки, за да може да се реагира своевременно и да се потърси консултация с лекар докато не е станало твърде късно. Нека видим кои са.

Затруднено дишане

Пневмонията се характеризира с възпаление на белодробната тъкан, при което те се компресират и не могат напълно да изпомпват въздух. Това става причина за тежкото дишане на болните. За тях е  почти невъзможно да вдишат въздух, използвайки пълния обем на белите си дробове. Също така и дишането се ускорява до веднъж на 2 секунди.

Замъглено съзнание

При нарушено дишане болният страда липса на кислород, който кръвта доставя до вътрешните органи, включително и до мозъка. Поради това човек се чувства объркан, като ориентацията във времето и пространството е нарушена.

Симптомите се повтарят след прекарано друго заболяване

Възпалението на белите дробове много често се получава при настинки. Реалните симптоми могат да се появят по-късно – до няколко дни след като човекът мисли, че се е излекувал.

Особено в случаите, когато болния не обръща внимание на състоянието си и не спазва съветите на лекаря да лежи и почива, при повторната поява на симптомите на пневмония, те са още по-тежки.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови