Пу-ер или Пу-ар (от англ. pu-erh) e уникален вид ферментирал чай, който традиционно се прави в китайската провинция Юнан. Произвежда се е от листата на растящото в региона „Диво, старо дърво“.

Пу-ер - китайски чай за здраве

 

Въпреки че има и други видове ферментирал чай като комбуча, Пу-ер чаят е различен, защото самите листа са ферментирали, а не вареният чай. 

 

Пу-ер обикновено се продава под формата на компресирани „сладкиши“ от чаени листа, но може да се продава и като насипен чай.

 

Много хора пият чай от Пу-ер не само заради здравословните ползи от самите листа, но и заради ползите от консумацията на ферментирали продукти. Уникалното при този чай е, че е двойно естествено ферментирал във влажна среда, което създава предпоставка за образуване на полезни бактерии.

 

 

Понякога ферментацията може да трае години, заради което наричат още Пу-ер “императорски чай”, защото само императорите можели да си позволят такава луксозна и сложна за производство напитка.

Добави описание

 

Какви са здравословните ползи на Пу-ер чая?

 

Пу-ер чаят може да помогне за контролиране на телесното тегло, тъй като той намалява апетита и насърчава изгарянето на складираните в тялото мазнини. Също спомага за намаляване на кръвната захар и холестерола, действа и като пробиотик, подпомагайки работата на храносмилателната система, подобрява концентрацията и действа ободряващо.

Смята се също, че Пу-ер чаят може да възпрепятства развиването на рак на гърдата и дебелото черво. 

 

Добави описание

 

Пу-ер чаят има значително съдържание на кофеин (средно 70 мг на една чаша, докато при една чаша кафе съдържанието на кофеин е около 110 мг.), което може да доведе до безсъние, световъртеж, сърцебиене, дехидратация, диария или прекомерно уриниране при някои хора след консумацията на по-голямо количество от чая. При доза от не повече от 700 мл. на ден от чая, обаче, не би трябвало да имате проблем при условие, че не сте консумирали други кофеинови напитки. 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови