Шизофренията е психично разстройство, придружено от проблеми с възприятието, мисленето и емоционалните реакции.

Чуждестранният психиатър Мохамед Хани изброи ключовите признаци на шизофрения. Според експерта, разпознаването им е изключително важно, тъй като последиците са непредвидими и съществува реален риск живота на околните.

Мохамед Хани напомня да се обръща голямо внимание на хората, страдащи от това заболяване, защото вътрешният им свят може да бъде изграден от напълно фалшиви убеждения, които нямат нищо общо с реалността. Така те биха могли да извършат всякакви незаконни действия, включително и убийство, без реално да осъзнават какво точно се случва.

Сред най-типичните признаци на шизофренията е постоянното подозрение над партньора, като болният е убеден, че всички нещастия и несполуки на двойката са предизвикани от него. По същия начин пациентът обвинява и другите хора около себе си, а нормалното му общуване е напълно затруднено. Много често болните от коварната болест се изолират, не комуникират с колеги и приятели, защото последните ги отблъскват заради неадекватното поведение.

Други съпътстващи симптоми могат да бъдат параноичен делириум, слухови халюцинации, нарушено мислене и реч, пълна промяна в поведението и абсолютно неразбиране на обективната реалност.

Психиатърът Мохамед Хани добави още, че по-силният пол е по-податлив на болестта, в сравнение с нежната половина от човечеството.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови