София. Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове, защото те доказват болест в човек, който вече може да заразява. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Тази неделя“ по БТВ.

„Много правилно е решението личните лекари да издават направления за тестове за коронавирус. Личните лекари особено специалистите в извънболничната помощ – пулмолозите, инфекционистите и личните лекари, могат да издават направления за PCR. Най-важното, което може да спаси системата и да имаме сравнително точна диагноза и обхващане на хората, са бързите тестове, които общопрактикуващият лекар може да използва, както и да се използват в училищата“, посочи професорът.

„Министърът каза, че Лекарският съюз трябва да даде правилата за работата на личните лекари – как да се обхващат хората и как да се взима материалът за тестовете. Трябва човекът, който ще се тества, да отговаря на определени критерии и да се разбере дали е бил в контакт с хора. Критериите са температурата и общото състояние, но за тези неща трябва да ги даде лекарската гилдия. Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове, защото те доказват болест в човек, който вече може да заразява. Те не са така сигурни като PCR теста, но са един сигурен критерий, а струват 20 лв.“, каза още Кантарджиев.

По темата за театрите и посещенията на хората в културни институции в условията на пандемията, Кантарджиев посочи: „Театър без публика е нищо. Хора трябва да има, но с маски. Вентилацията е много важна. Трябва да влиза въздух отвън. Маските и дистанцията могат да намаляват и контролират епидемията. Всички са за маските, с изключение на тези, които не разбират. Трябва самосъзнание да пазим себе си, семействата си и хората около нас“.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови