София. Трябва да има мерки на контрол за носене на маските на открито. Това каза директорът на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Мерките се взимат с отпадането на извънредното положение в страната на 20 май излезе един закон, който е подписан от президента два дена по-късно. От тогава е разписано кой налага мерките. По предложение на главния държавен здравен инспектор министърът на здравеопазването предприема мерки, които са свързани с контрола на тази инфекция“, обясни той.

„Ако бяха взети мерки да се носят маски месец септември, когато имахме едно от най-малкото разпространение в Европа, може би нещата сега нямаше да са така драстични. Винаги съм казвал, че две са причините за увеличаване на случаите. Едната причина това е неспазване на мерки, а другата причина е влажният въздух, застудяването, това, че много хора са на закрито и няма сух, топъл вятър“, каза проф. Кантарджиев.
Той обясни, че мерките трябва да бъдат дозирани, така че да могат да се спазват. „Най-вредното са ненавременните мерки и половинчатите мерки. това са нещата, които някои европейска държави направиха и браха плодовете на едно много силно разпространение“, добави проф. Кантарджиев.

„Най-важното, което трябваше да направим това лято беше, че не тежките мерки, а тяхното спазване е в интерес на обществото, на държавата. Така можехме да съхраним и икономиката си, културния живот и нормалността на нашия живот. Въпреки това се появиха много противоречиви взаимно изключващи се мнения на хора вчера прочели нещо или не прочели нищо“, каза още той.

Проф. Кантарджиев добави още, че целта на нововъведените мерки е процентно намаляване на броя на тежките случаи и общите случаи, за да може да издържи системата на здравеопазването и да не се създаде паника в обществото. Той уточни, че в някои сфери на обществото има създадена паника и обикновено в България нещата са от пълно неглижиране до абсолютна паника.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови