София. Тази седмица ще се разгледат предложенията на експертните съвети какво да се прави с ваксината на “Астра Зенека”. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и част от екипа на Националния оперативен щаб (НОЩ) в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Страната ни одобрява сертификатите за ваксинираните, защото това е един от начините за намаляване на разпространението на коронавируса, а и ние сме и туристическа дестинация – приятно място за доста хора, които идват на почивка. Държавата прави доста активна политика в това отношение, за да има едно по-свободно, но и контролирано все пак придвижване на хора“, посочи Кантарджиев.

„Сертификатът съдържа много малко данни – името и дали си карал заболяването, нивото на антитела и имунен отговор, както и това дали си ваксиниран. Всяка ваксина си е лекарство и се прилага по кратката характеристика на производителя. Когато производителят е казал, че една ваксина се слага с две дози, това значи, че може да се прилагат двете дози само на тази ваксина. Във Великобритания се прави изследване дали може да се прави комбинация между ваксините на “Астра Зенека” с “Пфайзер” и “Пфайзер” с “Астра Зенека”. До една – две седмици ще имаме резултати от изследванията и при промяна на кратката характеристика ще може законово да се регулира. Юридически не е издържано да се комбинира. Затова министърът накара експертите да се изкажат за това. Важно е мнението и на гинеколозите. Редки са случаите на реакции, но те се анализират. С много голямо внимание трябва да се ваксинират младите жени с „Астра Зенека“. Тромбозите се случват само след първата доза и то при млади женим, които обикновено взимат контрацептивни средства. Няма описани случаи след втора игла. Според учените тромбозите стават най-често, когато жената е в овулация. Това е вследствие на имунната система, аз го наричам имунна тромбоза. Тази седмица ще се разгледат предложенията на експертните съвети какво да се прави с тази ваксина. Според мен трябва да се изчака, защото ако се смени кратката характеристика, ще може да се ползва друга ваксина, трябва да се изчака два месеца от първата ваксина на „Астра Зенека“ и след това да се правят двете ваксини през 21 дни на „Пфайзер“. Експертите в страната трябва да се изкажат какво да се прави. Имаме още една седмица“, заяви Кантарджиев.

„Другите ваксини също имат такива прояви, но проявите на тромбози са толкова рядко, че не може да се каже как зависи образуването на тромби от ваксината. Други ваксини, които са векторни, също правят тромбози, но много рядко и само след първа игла. Дяна случаи на тромбози след втора игла“, добави той.

„От 5% до 8% от хората не реагират адекватно на ваксината. При няколко апликации на ваксината те не могат да реагират. Трябва да взимат повече витамин D и да се хранят здравословно и да опитат с друга ваксина. Тези хора са много нисък процент, които няма да изградят имунитет. Когато имаме много ваксинирани, пазим тези, които не са и тези, които не са изградили имунен отговор“, допълни Кантарджиев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови