София. Тази седмица за първи път имаме под 100 на 100 хиляди болни за 14 дни, дано така да се задържи. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Мерките зависят от заплахата от претоварване на здравната система. Те са съобразени с развитието на епидемията. Тази седмица за първи път имаме под 100 на 100 хиляди болни за 14 дни. Това е много добре и дано да се задържи. Това зависи от дисциплината на хората. Вслушват се политиците за медицинските въпроси, а имат и опита на западноевропейските държави“, посочи Кантарджиев.

По думите му ваксинационният план е приет от правителството. „Той е правен от много добри специалисти и е много добър. Таргетните групи са много добре дефинирани и много правилно започнаха нещата. Не мога да кажа дали планът ще бъде променян, но етапите прерастват. Последните групи от здравни работници на първа линия се ваксинират, но едновременно с тях и ползватели и персонал в социалните заведения и домовете за стари хора. Тази седмица ще бъдат ваксинирани и хората, които работят на първа линия в Националния център. Това ще стане още от понеделник“, добави той.

„Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират лекари и здравни работници в хода на имунизационната кампания. Голяма част от тях са боледували от вируса, а най-трайният имунитет се получават именно след боледуване и няма нужда да се ваксинират. В общественото пространство се говори за много странни неща. Всеки иска да изследва своя клетъчен имунитет преди и след ваксинацията. Преди 1 година, когато нямаше медиен натиск по отношение на коронавируса, никой не ходеше да види дали има антитела. Малко нещата се преекспонират, защото хората са уплашени. Не е задължително да се проверява имунитетът на всеки, който се ваксинира. Имунитет при ваксинация се изследва само с научна цел или ако нашата държава иска да види дали ваксината действа достатъчно добре и да се види на коя седмица след ваксинацията има пълна защита. Правят се на някои ограничени контингенти тези изследвания. При ваксинационна политика се търси обикновено хоморалния имунитет и не се задълбочава в клетъчен имунитет“, каза още Кантарджиев.

„Информационната кампания си тече. Тя е позитивна от страна на лекарите, които са в тази област. Има хора, които направиха едно съмнение за ваксината, защото е нова технология и има и откровени лъжи, за да се уплашат хората. Всяка година около 50 000 българи се ваксинират за грип, а всяка година грипните вируси са различни. Критиците казват, че нямало време да се разбере дали има странични ефекти. Защо не го казаха преди години за грипната ваксина?“, запита Кантарджиев.

„Първият ваксиниран с тези ваксини е имунизиран преди 10 месеца. Защитени са тези хора. Надяваме се, че ще действа с години тази защита. Ваксината действа на клетките на паметта от клетъчния имунитет. Има клетъчна памет и имунната ни защита запомня нещата с години. Трябва да се разчита на опита на хора, които от години се занимават с тези неща“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови