София. С COVID кризата изпъкнаха някои от слабостите на здравната система. Това каза директорът на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Не трябва да се плашим. Трябва спокойно да погледнем проблема, защото всичко, което става в момента, аз и мои колеги, добросъвестни лекари, сме предупреждавали. А то какво стана? След намаляването на случаите през месец септември и началото на октомври просто мерките трябваше да се спазват. В България как се компенсират мерките? Ако мерките са много строги, то значи няма никакъв контрол. Това е компенсацията. Ако глобите са много големи, няма никаква събираемост. Това е компенсацията. Така според мен не е най-доброто“, каза той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че сега трябва да правим, каквото трябва да се прави. Той каза, че това са някои мерки, които са доста меки, но при спазването им нямаше да има това рязко увеличаване.

„От едно пълно неглижиране минаваме в паника. Това не е някакво смъртоносно заболяване, не е едра шарка. Но това заболяване просто трябва да се контролира, за да е по-малък наплива в болниците, по-малък наплива в лабораториите. Хората да са спокойни и да може да върви икономиката и културният живот“, каза проф. Кантарджиев.

Той добави, че за изминалите летни месеци доста се е направило. „В момента няма дефицит на дезинфектанти, маски и работни облекла за обслужващите болните и работещите в лабораториите. Но, за съжаление, тази криза доведе до това, че изпъкнаха някои от слабостите на нашата система. 30 години направихме всичко в медицинското образование да намалим броя на студентите“, добави той.

Проф. Кантарджиев подчерта, че ако спазваме мерките след две седмици ще усетим, че случаите ще станат от 1500 1100 на ден. Той подчерта, че всеки трябва да пази себе си и семейството си, за да запази обществото чрез маски, отстояване, правилно хранене, не прекаляване с витамини, не прекаляване с хранителни добавки, една умереност във всичко и хигиената, която ще намали броя на случаите, за да не се получат катастрофи в здравеопазването.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови