София. Смъртността от COVID-19 и от другите болести зависи от нивото на медицинското обслужване. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

„Вземат ли се мерките навреме, смъртността и заболяемостта ще са по-малки. Идеята не е да се затваря държавата, а да се затваря дадено училище или някое предприятие в дадена област. Когато решенията са на място, са много по-ефективни, отколкото да се затваря цялата държава. Има прагове и насоки. Трябва да ни държи нащрек, ако за последните 14 дни имаме повече от 25 заболели на 100 000 население. Досега бяхме така и това значи, че мерките работят. Това са около 1500 на седмица“, посочи професорът.

„Ефектът на мерките е от тяхната навременност. Хората трябва да си слагат на нова маските, а не да се заяждат с докторите. Важно е от всички болни колко са умрели. Смъртността от COVID-19 и от другите болести зависи от нивото на медицинското обслужване. Отваряхме и затваряхме парковете, за да се научат хората да се пазят. Три групи в обществото трябва да се пазят най-много – хората над 65 години, хората с хронични болести и тези с ракови заболявания и имунен дефицит“, каза още Кантарджиев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови