София. Сегашните циркулиращи щамове и генетични линии не изискват нови ваксини. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община, в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Сегашните циркулиращи щамове и генетични линии не изискват нови ваксини. Те се покриват от ваксините. Ако настъпи мутация или нов вариант, имаме договор с „Пфайзер“ за 2022 и 2023 г. за променена ваксина срещи нови още неизвестни варианти. Засега ваксините предпазват 91% от хоспитализация, затова съветвам всички хора да се ваксинират“, посочи професорът.

По думите му се даряват само ваксини, които са с критично изтичащ срок на годност. „Трябва да се даряват ваксини, защото в последните 2 месеца не се направи нищо за ваксинационната кампания и намалява броят на ваксинираните. Никога не съм казвал, че ваксина с изтекъл срок на годност може да се ползва. Трябва да се даряват ваксини, които имат достатъчно време до края на срока си на годност, за да могат да се използват правилно“, добави той.

„Трябва да ползваме най-добрия опит на Германия. Трябваше да направим нещо за организацията на болничната помощ, а имаме само 20 дни. Какво трябва да се направи, трябва да ви каже министърът. Преди около месец и половина имаше заседание на Общинския оперативен щаб, общинските болници кадрово са в готовност, за да може есента всички да бъдат на работа, да има лекарства, подаване на кислород и са в готовност за прием на пациенти. Отново очаквам да са натоварени само едни болници и отново ще се покаже едно голямо неуважение към свършеното и от бързата помощ, и от болниците, които поеха втората и третата вълна“, заяви Кантарджиев.

„Още преди да бъда отстранен, писмено докладвах на министъра за необходимостта от доставяне на препарати на базата на моноклонални антитела. Те са два вида – за лекуване и за предпазване, като вторите предпазват за една година хората, които не могат да бъдат ваксинирани. Фирмите тогава ги предлагаха по-евтино и имаше по-голяма изгода да се закупят. Всички чакат клиничните изпитвания на антивирусните лекарства, наподобяващи тези против грип. Вземе ли се, в първите часове на инфекцията показва голям ефект. Моноклоналното антитяло в за лечението на тежки случаи, на хора със съпътстващи заболявания в началото на тежката проява на COVID инфекцията. То е за болнично третиране. Тези лекарства, които в момента са антивирусните, ги поема Министерството на здравеопазването“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови