София. Румънският и чешкият щам на коронавируса нямат разпространение и не променят защитните сили на ваксините. Това каза на брифинг в Министерски съвет директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Трябва да дефинираме две много важни понятия. Има една група от новопоявили се варианти на притеснение: това са варианти, които притесняват световните здравни власти. Това е квалификация на Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм. Такива са британският, бразилският, южноафриканският и нигерийският вариант. При тези нови варианти, които има малко разпространение, но други като британския заляха и вече са повече от 99% в нашата страна, има някои промени, които променят щама, неговата проява като заболяване, променя се възрастта на заразените, променят се някои от другите елементи от клиничната картина. Това са щамовете и вариантите, будещи притеснение“, заяви Кантарджиев.

„Втората група са варианти, които се появяват и изследват. Това са варианти в процес на изследване. Такъв е, например, френският. В момента данните от Франция са, че много рядко се среща такъв вариант в областта, в която се е срещна за първи път. Имаше и чешки вариант, който беше оповестен в „Туитър“ от някакъв биолог. И румънският, и чешкият вариант бяха съобщени в „Туитър“. Не бяха съобщени на авторитетна държавна институция. И чешкият, и румънският щам се класифицират от Центъра по контрол на заболяванията като щамове на проучване“, каза той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови