София. Репродуктивното число за коронавируса в България показва, че 10 души заразяват около 7. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Никулден ще празнуваме в семействата си и ще избягваме контакти с по-възрастните, а нещата ако вървят добре до 20 декември ще сме наясно дали ще бъде възможно да се събират по две или три семейства по Коледа. Големите семейства може да не се събират заедно, защото е най-важно да пазим възрастните, болните и хората с имунен дефицит“, посочи Кантарджиев.

„Резултатите от тази седмица са доста благоприятни. С София за 14 дни имаме намаляване с около 20 – 25% на случаите. Това е благодарение на мерките и на осъзнаването на хората. Нещата в момента вървят по-добре. Имаме слабо намаляване и стационираме. Репродуктивното число показва, че 10 души заразяват около 7. Целта е намаляване на общия брой, намаляване на натиска върху здравната система, за да можем да си позволим по Коледа да се срещаме с едно -две приятелски семейства. Обществото само узря, но по най-трудния начин, когато хората вече знаят за починал или заразен познат или роднина“, добави той.

„Можеше да има много по-малко смъртни случаи, ако септември носехме маски и на закрито и не се подигравахме на лекарите. Предупреждавахме, че ноември месец ще има повишаване на случаите заради събирането на хора, влажния въздух и нормалното развитие на вируса“, заяви той.

„Подготвя се обществото да бъде антиваксинално настроено. Има един господин, който не е лекар, говори за нежелани странични ефекти на ваксината. Ако не си лекар, как ще говориш за епидемиология? В момента, когато се казва, че ваксините може би са вредни, се насажда една несигурност в обществото“, добави той.

„Всички въпроси за ваксините ги поставих още през март месец. Тогава казах, че и да излязат ваксините, те ще бъдат максимално безопасни. Стои въпросът дали имунитетът ще издържи с години или месеци. Има РНК ваксини, векторни, при които се вкарва с друг вирус, но те не са подходящи за хора с онкологични заболявания, както и ваксини с готов белтък – с пептид, които са за хора с имунен дефицит. РНК са ново поколение ваксини, при които вирусът е в микрокапчици, които полепват в на-близките компетентни клетки и така се изгражда имунитет. Чипиране няма, ваксината не влиза в генома, а рибозомите започват да синтезират белтък и се правят антитела. Първата ваксина ще може да я има в рамките на ЕС на 29 декември, ако Европейската агенция по лекарствата я одобри. Българска ваксина не е необходима“, посочи професорът.

„Руската ваксина например е много добра, но с тях нямаме партньорство и ваксината не е призната в Европа. Ако отидеш в Русия и се уредиш да си сложиш една от техните ваксини, трябва да знаеш, че едната е с аденовирус, а другата е антигенна ваксина, която е белтъчна полипептидна без друг вирус за носител. Ваксините им са качествени.
70-те години се откри една бактерия, причинител на легионерската болест и изведнъж всички лаборатории започнаха да работят по това. Така е за коронавируса. За 10 месеца се знае много повече за патогенезата му, отколкото за вируса на едрата шарка и маса други вируси, които са ежедневие“, посочи Кантарджиев.

„Проблемът със служителите във ферми за норки са главно за Западна Европа. Оказа се, че норките могат да приемат този вирус и е много опасно, че гледачите им, ако имат коронавируса, могат да го предадат на норките, където той може да мутира. У нас имаме две ферми, където работят примерно 50 души и трябва да ги ваксинираме, за да не тръгне евентуално от България вирус“, каза още той.

„Трябва в хипермаркетите да има вентилация, лимит за хората, които са вътре, както и дистанция. Всички трябва да купуваме подаръци, но трябва и здрав разум. На затворено пространство близостта е много опасна. Получаваме постоянно сигнали за супермаркети и магазините за хранителни стоки. Инспекторите на БАБХ трябва да съблюдават това. В София се прави, но за провинцията трябва да се работи повече“, каза още професорът.

„780 000 и нагоре са били в контакт с вируса. Още нямаме милион, преминали през вируса. Сега имаме уникален шанс с ваксината да увеличим хората, които имат имунитет срещу вируса. На всички има писна от маските, на мен също. От 3 декември излезе едно решение на Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм да бъдат приравнявани антигенните тестове на PCR-ите. Антигенните са много важни и спокойно могат да се приравнят, защото ако е положителен тестът, значи човек може да заразява и трябва да са хората безконтактни. Най-опасното в момента е издъним ли се и да не направим хубаво ваксинационната кампания, това подлага на риск цялата ваксинационна програма за децата. Не се ли убедят родителите в ефективността на тази ваксина, майките няма да ваксинират децата си и за други вируси“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови