София. Расте броят на заразените с коронавирус, през ноември се очаква увеличаване на случаите. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. По думите му най-голям е рискът от заразяване в затворено помещение като ресторант или бар.

По темата за 16-те заразени учители в Габрово, Кантарджиев псоочи: „В учителската стая при отворени прозорци и спазване на отстояние експозицията трябва да е повече от часове, за да се заразят учителите. Учителите са имали някъде контакт, за да са се заразили“.

„За съжаление към днешна дата расте броят на заразените с коронавирус. От началото на септември спадахме рязко и бяхме на едно от последните места в Европа, но сега тръгнахме нагоре. Ноември започва циркулацията на грипните вируси. Ноември очаквам да стане увеличаването на случаите на коронавирус и увеличаване на броя на другите грипни вируси. Първият от зимните вирусни инфекции е респираторният синцитиален вирус, който засяга бебетата и най-възрастните. Трудно ще различаваме вирусите от COVID-19. Ако бързо загубим форма, по-вероятно е да е грип. Трябва широко да се използват бързите антигенни тестове както в лекарските кабинети, така и в училищата и големите колективи. Така за 10 минути ще бъде ясно дали имаш коронавирус. Те се купуват от фирми, които ги разпространяват в нашата страна и всеки може да се поинтересува. Ще може да се хване вирусът дори да няма симптоми. Не може да направим 750 000 теста на всички ученици и да решим проблема“, посочи Кантарджиев.
„Водим статистиката с PCR тестовете. Министерствот на здравеопазването дава пари на РЗИ и то решава, когато има епидемичен взрив, на колко души да се вземе тест и заплаща то. Отделно около 40 лаборатории имат договор с НЗОК и Касата плаща по 60 лв. за изследването. Третият начин е в частна лаборатория, където тестът струва 130 лв.“, каза още професорът.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови