София. Преди 2 седмици световно известни учени доказаха, че кръвта на ваксинирани хора с имунитет унищожава новата британска генетична линия. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „12+3″ по БНР. „Новата британска генетична линия на COVID-19, след откритата мутация през септември, беше проучена и в средата на октомври британските учени имаха яснота за мутациите. Настъпили са 24 мутации в един регион на РНК-то на вируса. От тези мутации 17 имаха промяна на аминокиселините, главно на белтъка, с който вирусът се залавя за човешките клетки“, посочи той.

„Лошото е, че изглежда щамът се предава по-лесно и става по-лесно разпространим. Репродуктивното число в България показва, че 10 души сега заразяват 4-5 човека. В края на октомври и началото на ноември 10 души у нас заразяваха 15. Това репродуктивно число означава, че ако не се взимат мерки, един болен заразяваше 2.4 души, което е 10 души да заразяват 24. С тази нова британска линия вече 10 души ще заразяват 29, а не 24 човека. Това е доста неприятно. Все още медицински доказателства на много изследвания нямаме, но британските колеги съобщават, че започват да боледуват по-млади хора“, заяви той.

„Най-важното е че носиш ли маска, тя до голям процент предпазва или се заразяваш с по-малко количество вирус и го изкарваш по-леко. Някои от лабораториите в страната работят с модерни методи на PCR, каквато е лабораторията във ВМА например, където се търсят три гена на вируса. Когато се яви материал, в които два от гените са положителни и един е слабоположителен, презумцията е, че това е от новата британска линия. В нашата страна се разпространява в големите градове. Това стана, след като имахме данни на хора, влизащи в страната от Великобритания. Моля хората да не се събират, след като се върнат от Великобритания, защото там става най-голямото заразяване. През март и април хората, които се върнаха от чужбина, започнаха да събират роднините си“, посочи Кантарджиев.

„Прави се това, което е известно. Целогеномно секвениране, което е единственият метод за доказване на такива щамове, тече в Националния център. Има три хубави неща. Първото е, че този щам се унищожава от ваксината. Преди 2 седмици световно известни учени доказаха, че кръвта на ваксинирани хора с имунитет унищожава новата генетична линия. Значи ваксините действат и при този щам. Второто е, че няма никакви данни, че инфекцията протича по-тежко. Болните във Великобритания са главно млади хора, които не спазват мерките. Третото хубаво е, че тази мутация се хваща с генетичните методи, които се работят в България“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови