София. От 14 ноември имаме намаляване на случаите, в София те са с около 25% по-малко. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Тази събота“ по БТВ.

„Приравняването на бързите антигенни тестове към PCR-ите е решение на ЕК от 3 декември 2020 г. Преди два дни излязоха нови дефиниции на случаите за приравняване на тези тестове. Това не сме го възприели, но ако го възприемем, много по-лесно ще бъде прието от населението. Всеки положителен антигенен тест обикновено се доказва в последствие с PCR. Трябваше през ноември да започнем с изписването на PCR с направление, но нещата стават бавно“, посочи професорът.

„От 14 ноември имаме едно кратко плато и имаме намаляване на случаите. В София случаите са с около 25% по-малко. Това веднага го усетихме. Предишните седмици имахме до 80% позитивни от пробите от една болница от провинцията например“, заяви Кантарджиев.

По думите му когато се отворят моловете и хората се втурнат за подаръци за Коледа, трябва да го направят с маски. „С маска вероятността да се заразиш в по-малка, но и когато си с маска, ако се заразиш, се заразяваш с малко вирусно число и вероятността е по-голяма да се изкара вирусът по-леко без пневмония. За Коледа не трябва да се събират повече от 3 семейства. Трябва разумност. До Коледа би трябвало да имаме вече едни добри резултати и по-малък натиск върху здравната система. Трябва разум, когато се борим с тази епидемия“, добави той.

По думите му има и хубави новини. „Лошото е, че така сме натоварени с брой починали и приети в болница, но човешката душа има нужда и от спокойствие и красота. Хората трябва да знаят, че ваксините са нещо полезно, което ще спаси положението. Те опасни не могат да бъдат. Опасността е в това, че могат да създадат имунитет само за една година или имунитетът да е такъв, че само да се изкара по-леко вирусът. Аз ще се ваксинирам и чакам с нетърпение“, допълни професорът.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови