София. Някаква формула ще се намери за отпускане на мерките за ресторантите, но няма да има силно разхлабване и отваряне на много заведения. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Фитнесите отварят при спазването на условия. Трябва да не се събират много хора и най-важното за тях е проветряването. На всеки 20 минути трябва да се осигурява една минута с поток на въздуха. На всички нормални хора ни липсват и ресторантите – възможността да седнем с познати да виждаме по другите маси спокойни и щастливи хора. Това ни липсва, но някои неща трябва да се преценят и от медицинско значение, защото запазването на живота е най-важно. Някаква формула ще се намери за разхлабване на мерките за ресторантите. Нощните заведения трябва малко да почакат, но за ресторантите се обсъждат някои възможности, стига да се осигурят някои мерки. Най-важното е подготвящите храната, както и разнасящите храна и напитки да бъдат с предпазни средства и да ползват дезинфектанти. Най-важно е и разстоянието – да не се допускат много хора на близко разстояние и да говорят високо“, заяви Кантарджиев.

„Тези неща се обсъждат и ще се предприемат мерки може би в началото на април. Поради новия щам не очаквайте мерките да са със силно разхлабване и отваряне на много заведения. Решенията ще бъдат много предпазливи и стъпкови. Дай Боже обстановката да е такава, че затваряне с КПП-та и вечерен час да нямаме. Когато мерките се вземат навреме, обикновено са ефективни и нещата започват да се нормализират. 680 на 100 хиляди бяха болните за 14 дни, а сега са 85-90 на 100 хиляди, което е много добър показател за България. Дай Боже Господ да ни пази и хората да са разумни и смирени в това предизвикателство“, допълни той.

По думите му хотелите в курортите и скъпите хижи в страната са пълни, защото имащите пари хора не са в чужбина, а са в нашите курорти. Той допълни, че е настоявал най-много за идващите от Западна Европа и Великобритания да има не само карантина, но и изследване с генетични методи. „Опитахме се да направим всичко, за да забавим проникването на британските щамове. Някои държави настояват за ваксинационен паспорт – Испания, Италия и Гърция. Нашата позиция там е известна. Това е много вероятно да стане. Някои от авиокомпаниите дори искат отрицателен тест“, посочи той.

По отношение на училищата, Кантарджиев посочи, че най-важно е редуването на учениците. По думите му след тръгването на децата до 5-и клас, децата в детските градини и забавачките нямаме увеличаване на заболяемостта.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови