София. Нигерийски вариант на коронавирус в България все още няма. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в придаването „Тази сутрин“ по Нова телевизия.

„По места директорът на РЗИ, съгласува с щабовете по областите, дава и предлага мерките, които да се правят. В различните области се оказа различен брой болни, а характерът на новия британски вариант е различен по места“, уточни той.

За починалата бременна жена от COVID-19, проф. Кантарджиев обясни, че няма антитела за коронавирус. „Жената е със съдова болест, запушване на кръвоносните съдове. Има данни за прекаран инфаркт, сърцето е доста увредено. Има запушвания до 100% на някои от съдовете. Най-вероятно е да получи същото без да е била ваксинирана. Белият дроб е в оток. Засега мнението е, че няма връзка с ваксинацията“, уточни той.

„Чакаме писменото становище на европейския регулатор. НС разреши на ЕК да проведе преговорите. ЕК сключи договор със 7 фирми. Не е отказано да сключваме с „Пфайзер“ и „Модерна“, защото ако беше така, сега нямаше да има ваксини. Нигерийският вариант в момента не сме до доказали и го няма“, подчерта Кантарджиев.

„Над 1000 секвенирания имаме за британския вариант. В област Стара Загора в началото на февруари е 30-40%, в края на февруари – 80%. Първата област, която беше засегната е област Кюстендил. 100% от изследваните там са с британски вариант. Който се връща от чужбина – карантина“, заяви той.

„Като се събуди сутрин човек и го боли гърлото, след закуска режеш лимон, топиш в сода и го изяждаш. Ако това не можем, лимонов сок със сода. Полезни са и бонбонки с етерични масла – действат, много са хубави гаргарите, но те са за устата, за гърлото трябва нещо да гълташ. В момента съм се опазил. Не очаквах, че ваксината ще подейства. В момента имам идеален имунитет“, каза още Тодор Кантарджиев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови