София. Не бива да допускаме навлизането в България на южноафриканския, бразилския и латиноамериканския щам, защото при тях един човек заразява повече хора. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„За съжаление, органите на РЗИ, които контролират спазването на заповедта на министъра, се натъкнаха на много случаи на събиране на хора на закрито с увеселителна цел. Това разбира се е много хубаво, но в момента ситуацията е такава, че трябва да положим усилия да не допуснем разпространението на британския вариант. Той вече е в България и е в различни области на страната, което е на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести. Не трябва обаче да допуснем влизането на южноафриканския, бразилския и латиноамериканския вариант на щама, защото характерно за тези три варианта, дали нови генетични линии е, че увеличават възможността за предаване на заболяването. Тоест, болестта става по-прилепчива и един човек заразява повече хора, отколкото досега циркулиращите в Европа щамове и генетични линии на вируса“, обясни проф. Кантарджиев.

Той уточни, че Националният център продължава усилията си и тази седмица ще бъдат изследвани около 100 щама с целогеномно секвениране, за да се види колко английски варианти има в страната. „Активно търсим и други варианти на вируса“, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови