София. Най-добрият имунитет срещу COVID-19 се придобива след преболедуване. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) в интервю за предаването „Тази сутрин“ в БТВ.

„Говори се, че антителата намаляват. Те винаги намаляват в човешкия организъм, но при следващата среща с вируса, още на втория-третия ден, ще има огромно количество антитела“, уточни епидемиологът.

Кантарджиев обяви, че за добър стаден имунитет може да се говори, когато 70% са ваксинираните и придобилите защита след проболедуване.

Той напомни, че във все повече области на страната има увеличаване на заболеваеомстта и призова да се спазват мерките – дистанция, правилно носене на маските и най-вече да се избягват събирания в затворени пространства.

“Ако не се спазват мерките, трета вълна на коронавируса ни очаква до две-три седмици”, предупреди Кантарджиев.

По думите му засега болниците имат капацитет за пациенти с COVID-19, като най-натоварени са тези в Бургас, Сливен и Кюстендил.

Относно маските проф. Кантарджив препоръча на закрити обществени места да не се използват маски с клапа, защото така не пазим околните. Най-сигурни са маските FFP2, следвани от хирургическите и най-малка защита дават тези от плат, напомни епидемиологът.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови