София. Над 300 проби са взети след смъртта на дете от менингит в 37-ма детска градина в столицата. Това заяви в предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му тесният контакт половината са с установени менингококи, но под 10% са положителните проби в по-широкия кръг контакти. Проф. Кантарджиев каза още, че е направена е профилактика с антибиотици на хората, а детската градина е дезинфектирана.

По думите му много рядко се стига до фатални инциденти като този с детето от 37-ма детска градина. Проф. Кантарджиев посочи също, че в последните години огнища на менингококи е имало в Старозагорско и Пловдивско. Той отбеляза, че се прави дезинфекция и 2 дни профилактика с антибиотици.

Проф. Кантарджиев коментира и варианта на COVID-19 Омикрон, като заяви, чв в Южна Африка той измества Делта много бързо, разпространява се по-бързо, но все още не е сигурно как протича.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови