София. Много акитвно трябва да се включат общопрактикуващите лекари във ваксинационния процес.
Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на “Тази събота и неделя” по бТВ.

“Следващия месец и по-следващия идват много големи количества ваксини и то РНК ваксини, които в момента много се харесват и много се търсят. Да стискаме палци, защото в България хората търсят да се ваксинират, когато няма ваксини. Когато има много ваксини, казват: “Дай ще изчакаме следващите”. Такова нещо не бива да допускаме. Много активно трябва да се включат общопрактикуващите лекари. Когато нямаше коронавирус, всеки работен ден 5000 ваксини се правиха. Сега в момента коронавирусните ваксини се правят 15-20 хил. ваксини, което е много добре”, заяви още проф. Кантарджиев. Според него сега акцентът трябва да са общпрактикуващите лекари и да се реши проблемът с възрастните хора, които са трудноподвижни и не биха чакали на опашка.

“Когато се ваксинират възрастните хора, това се прави, за да се намали смъртността. Когато се ваксинират повече млади хора от групите работещи, неработещи, критична инфраструктура, това се прави, за да се намали епидемичното разпространение”, допълни още проф. Кантарджиев

Той коментира и възможните странични реакции от ваксините и заяви, че те на са толкова добре проучени. “Не са толкова чести. Второ, не трябва да набеждаваме само една ваксина. Ваксините имат такива противопоказания, включително и РНК ваксините. Това е толкова рядко, че още не може категорично да се каже, че това е от ваксината или това е станало случайно. За това сега пак ще ме майтапят, но проблемите с тромбози при жени, които се явяваха при Оксфордкската разработка, бяха на седмия ден с ваксината. На никого няма да му навреди малко повече домати да яде. Доматеният сок има действие – равно и повече от “Аспирин протект”. Разбирате ли?”, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови