София. Коронавирусът може да се различи от грипа с бързите тестове и лекар би могъл да прецени по симптомите. Това каза директорът на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Проф. Кантарджиев обясни, че в случай, че човек е контактен, от деня, в който е бил в контакт със заболелия е хубаво да се направи самоизолация десет дни, независимо от това дали тестът е положителен.

„След контакт на четвъртия или петия ден тестът би могъл да се позитивира, ако ставате вирусоносител или ще се разболеете. Трябва да мине един период, през който трябва да сте ограничени. Били сте дълго с човек, който е болен, прекарали сте повече от час с него на закрито, тогава рискът да сте заразен е много голям. Тогава и отрицателният тест не ви освобождава от карантина“, обясни той.

Проф. Кантарджиев обясни, че ако човек е с положителен тест за коронавирус трябва да даде списък с контактни лица четири дена назад в случаите, когато са били заедно дълго време без маска на закрито. Той добави, че при едно прилично разстояние между хората трябва да сме на едно място повече от час и половина, за да стане заразяване.

Според него това, че в момента се делегира контрола на областните щабове е много добре. Проф. Кантарджиев добави, че е рано още за грип. „Обикновено първите случаи имаме ноември. Декември е епидемиологичното разпространение. Обикновено пикът е януари или февруари“, каза още той.

Проф. Кантарджиев обясни, че коронавирус може да се различи от грипа с бързите тестове и лекар би могъл да прецени по симптомите. Той добави, че симптомите са близки.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови