София. Когато се спазват правилата, могат да се правят избори. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Когато се спазват правилата, могат да се правят избори. Много държави направиха избори в пик на разпространението и това не доведе до масово разболяване. Когато има епидемия, това затруднява нещата по отношение гласуване на карантинираните и зависи колко ще са те. Ако хората до март месец и април спазват мерките, мисля, че няма да имаме много голямо увеличение на заразените“, посочи професорът.

По темата за проведеното Мъжко хоро на Благовещение в Калофер, Кантарджиев посочи: „Социалните мрежи се взривиха от възмутени граждани срещу хорото на открито. Прекаленото си е прекалено. По-малка е вероятността да се заразиш на открито, но за съжаление тези силни мъже, ако вдигнат температура и заболеят, започват по нощите да се обаждат на познати, за да бъдат приети в болница и да са обгрижвани изцяло. Заразиш ли се с голямо количество вирус, караш по-тежко. Сега случаите са по-леки, защото повечето разумни хора носят маска и това помага заразените да прекарат по-леко“.

По отношение на новата генетична линия на коронавируса, професорът заяви: „Нямаме доказано такова нещо, защото доказването става с целогеномно секвениране. След седмица ще правим такова, защото събираме различни щамове, за да докажем циркулацията тук“.
„Имаме микробите, доказани на хора, дошли от Англия, но чакаме да видим този щам дали е тръгнал в нашето общество. Ваксината работи и при този щам. Той не се кара по-тежко, но е много вероятно да е по-заразен. Вероятността, ако съпругът или съпругата са болни, е около 40%“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови