София. Като лекар съм омерзен от някои ръководители в здравеопазването в последните 20 години. Това каза в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, който беше пенсиониран като директор на Националния център за заразни и паразитни болести. „Битки имаме постоянно. От 20 години, от създаването на НЗОК, на търговските дружества и на едноличните търговци-лекари, нещата станаха ужасни. Когато парите са преди здравето на хората е ужасно. Като лекар съм омерзен от някои ръководители в здравеопазването в последните 20 години. Българският народ много добре знае кой докара здравеопазването до това положение“, посочи Кантарджиев.

„В Националния оперативен щаб съм работил нещо, за което съм се готвил десетки години. За мен още преди пандемията ми беше ясно, че горе-долу на 10 години настъпват мутации в някои микроорганизми, които са по животните, придобиват епидемичен характер и са опасни за здравето. Аз не съм от коронавируса в системата на здравеопазването. През ръцете на Центъра са минали и случите на антракс, на бруцелоза, на съмненията за ебола и случаите на Ку треска. Ние отговаряме за микробната резистентност, за консумацията на антибиотици, за имунния отговор. В нашия център се следи имунитета на всички болни от СПИН в България за последните 20 години. Хората работят сериозно. Моля обществото, запазете ги!“, посочи той“, заяви Кантарджиев.

„Имаме много порочен модел. Ако трябва да се прави нещо, това ще е много трудно, защото ако се пусне духът от бутилката, много трудно се прибира. Аз съм възрастен човек и лекар и моят опит мога да го давам, стига някой да иска да бъде преглеждан, изследван и да разбере от каква инфекция е болен“, допълни той.

На въпрос „А сега накъде?“, професорът заяви: „Като се обърне колата, пътища много“.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови