София. Имаме ваксини за България и половина, близо сме до колективния имунитет
Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

„През този месец двойно, а през следващия може и четворно да се увеличи темпът на ваксинацията у нас. Ваксините са доказали, че действат”, заяви той. Проф. Кантарджиев даде като примери за успешна масова ваксинация Великобритания, където вече нямат смъртни случаи, и Израел, където държавата и икономиката се освободиха.

Относно отворените зелени коридори за ваксинация, той коментира: „Слава Богу, че времето е хубаво, че има ветрец и при тези условия, когато си навън, рискът от заразяване е много нисък“.

„В момента имаме ваксини за България и половина. Никога не сме казвали, че някои ваксини са лоши, но има такива, които не са минали още европейска регулация“, допълни той.

„В момента за този вирус знаем много повече, отколкото за останалите. Ако преди 20 години беше станала тази пандемия и трябваше след 20 дни да доказваме заразяване… слава Богу, че науката е напреднала“, обясни професорът.

Според него кризата у нас се управлява много добре. „Близо сме до колективния имунитет. Аз мисля, че до края на юли-август вече ще имаме достатъчно хора с имунитет в страната“, заяви проф. Кантарджиев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови