София. Когато се излагаме с къси ръкави и къси панталони на слънце за 15 минути, кожата ни произвежда необходимото количество витамин D за нашия имунитет. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ. Второто нещо, припомни той, е, че когато сме на закрито трябва да сме с маски, а третото е честото проветряване на помещенията.

„По категоричен начин беше доказано, че тази инфекция е аерозолна. Фини частици, които се разпространяват, и когато бъдат вдишани и попаднат в горните отделения на дихателната ни система – предизвикват заболяването. Нужно е проветряване, отстояние и носене на маски на закрито“, уточни експертът.

За евентуална четвърта вълна на есен, проф. Кантарджиев коментира, че ако не настъпи някакъв много малко вероятен биологичен проблем, например мутация, която да направи нов вариант или нов подвид на коронавируса, и ако се спазват мерките – есента ще можем да сведем случаите до ендемично разпространение, т.е. в отделни колективи и да няма масова епидемия.

Във връзка с провеждането на следващите избори на 11 юли, проф. Тодор Кантарджиев коментира, че самото провеждане на избори не крие риск за увеличаване на случаите на COVID-19.

„Рискът в изборния ден за хората е сравним с риска за заразяване при пазаруване в хипермаркет“, уточни експертът.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови