София. За момента нямаме нужда от заявки за други ваксини, защото поръчаните от ЕК са достатъчни. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Важното е да сме здрави в личен план и като народ. Данните засега са добри и трябва да го кажем. За вчера при 14-дневните изчисления по заболяемост сме 155 на 100 000, а ноември бяхме 680 на 100 000 души. Какво да им разхлабваме на мерките? По-добре е да не се събираме много хора и да продължим да носим маски, вече посвикнахме.
Минион и половина дози за 750 000 души. Това не е много малко, защото това е количеството, което сме сигурни, че ще получим“, обясни професорът.

„Имаме добри очаквания за другата ваксина. За ваксината на „Астра Зенека“ имаме заявени много по-големи количества. Всяко бебе, когато се роди, се ваксинира 10 пъти през първата година. Мисля, че може да се създаде организация за ваксинация на хората. До август можем да имаме вече около милион и половина ваксинирани, ако имаме и ваксината на „Астра Зенека“. Когато имаме и тази ваксина, нещата много ще се увеличат. Тези ваксини са поръчвани преди месеци от ЕК“, посочи Кантарджиев.

„Можем да поръчваме повече, ваксини стига да си плащаме повече. Това, което сме поръчали за момента е достатъчно, дори малко повече, от това, което можем да поставим. Една част от ваксините трябва да се предложат и на съседните ни държави, които не са в ЕС. Засега това, което ЕК е заявила за България е дори повече от това, от което имаме нужда. Хората на първа линия се ваксинират в момента. Засега сме направили списъците и те са дадени. Тези неща се докладват и в Националната информационна система и се спазват всички правила. Преглежда се и листът за информирането съгласие. Държавата и производителят поемат отговорност за нежеланите реакции. Тези реакции са сравними с броя алергични реакции при грипната ваксина. Това може да е задушаване или обрив, но това е нормално. Няма нужда от премедикация преди ваксиниране“, допълни той.

По думите му като член на ЕС България засега взима от ваксините, които ЕК е поръчала, но не е проблем да бъде регистрирана в страната ни и руската ваксина, но производителят трябва да е заявил желание и е да е подал заявление в нашия регулаторен орган. „За момента нямаме нужда от заявки за други ваксини, защото поръчаните от ЕК са достатъчни“, допълни той. По думите му нещата с ваксината на „Астра Зенека“ са на финала.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови