София. До момента имаме едно плавно покачване на случаите на коронавирус благодарение на противоепидемичните мерки. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Карай направо“ по Нова телевизия.

„До момента с днешна дата имаме едно плавно покачване. Не стръмното покачване, което беше октомври и ноември и което постави системата на здравеопазването пред много проблеми. Сега покачването е бавно и то благодарение на противоепидемичните мерки, които хората узряха и голяма част спазват. В момента проблемът в нашата страна е разпространението на този нов британски вариант“, обясни той.

„96 % от циркулиращите вируси са британски в Кюстендил. В област Бургас е 82 %. Британският измества досегашният и той е доста по-заразен. Не е по-смъртоносен, лечението е горе-долу със същите медикаменти, с които и досега и най-важното ваксините го покриват“, подчерта Кантарджиев. Той добави, че медицинската общност в Европа се притеснява да не се допусне разпространението на възникналия втори нигерийски щам. „Този още го няма в нашата страна. Има го в някои държави от Европа, единични случаи – Великобритания, Франция и Нидерландия. Доказа се, че с ваксините, с които се ваксинираме европейците, предпазват от стария вариант, в много висока британския, латиноамериканския и южноафриканския“, каза още Кантарджиев. Той добави, че нигерийския щам няма това голямо разпространение, което има британският, африканският и бразилският.

„Основата причина за бързото почервеняване на картата е, че тръгна много бурно британския по-заразен щам. Не е от училищата“, обясни той. Кантарджиев подчерта, че е хубаво хората се замислят за собственото си здраве и да не се събират по много.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови