София. Доказано е, че при южноафриканския вариант ваксината има защитно действие при най-тежките и заплашващи живота случаи. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„В момента задълбочено се изследва ефективността на ваксините и вече е доказано, че те са ефективни, но в по-малка степен на защита към новите варианти. Към британския вариант ваксините имат почти същата, малко по-ниска, активност като към стария. За южноафриканския вариант вече е доказано и има достатъчно публикувани данни, че при него ваксината защитава по-тежко прекарване на коронавирусната инфекция. Докато по-ниско защитата (50-60%) от лека проява на заболяването. Това води до извода, че ваксината има протективно действие и то при най-тежките и заплашващи живота случаи“, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му засега трите ваксини, които са предоставени в нашата страна и хората имат възможност да се ваксинират по заключение на европейския регулатор могат да се прилагат от определена възраст нагоре. „Фактически 16-18-годишна възраст за различните ваксини, за които има достатъчно данни до пределна възраст на хората, които са ваксинирани. Отказите на повечето държави в момента да изчакат и да не ваксинират хора над 65, а някои над 55-годишна възраст, са не защото ваксината има по-слабо действие при тях, а още не са предоставени данните, които се чакат до седмици на голямото изследване, което се провежда с ваксината на Оксфорд в САЩ. То ще докаже каква е ефективността при хора в напреднала възраст. Засега не се казва, че ваксината не е за тях, а че още няма достатъчно данни.
Люба АЛЕКСИЕВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови