София. В рамките на 2021 година няма да можем да изградим необходимия имунитет, но това не бива да ни отчайва. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„В рамките на 2021 година няма да можем да изградим необходимия имунитет, но това не бива да ни отчайва, защото създаването на колективен имунитет, противоепидемичните мерки и голения брой на излекуваните, които също създават имунитет, мисля, че ще дадат ефекта и лятото ще имаме сериозно намаляване на случаите“, посочи Кантарджиев.

„Технологията на РНК ваксините, каквато е тази при ваксината на „Модерна“, може би ще бъде бъдещето и за другите ваксини като тези за детски паралич, коклюш и дифтерия. Ваксината на „Астра Зенека“ е хубава и не предизвиква заболяване. Ако се окаже, че има достатъчно процент на хора, създаващи имунитет от нея, няма никакъв проблем у нас да я ползваме, както и руската ваксина. Живият вирус, който се вкарва, няма да се размножава интензивно в хората. Нивото на антителата не е водещият критерий за определяне на ефективността на ваксината. ВодНай-важен е клетъчният имунитет и засега имаме данни, че той е траен “, заяви той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови