София. В някои области на страната имаме данни за някои мутации на COVID, които в момента проучваме. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и част от екипа на Националния оперативен щаб (НОЩ) в предаването „Денят започва“ по БНТ.
„Цената на PCR тестовете е висока заради много голямото търсене. Тя не може да се регулира, защото преди 30 години се борихме медицината да бъде търговска дейност. Засега нищо не може да се направи, защото това си е договаряне между лабораториите и гражданите, които искат да се изследват“, посочи Кантарджиев.

„Българска ваксина засега няма. За такава ваксина се мисли от 14 месеца. Това да иска някой да произвежда някаква ваксина не значи, че трябва да говориш срещу другите ваксини“, заяви той.

По темата за британския вариант на вируса и другите варианти, той посочи: „Около 2000 проби са секвенирани в Националния център и се получават интересни резултати. В някои области на страната имаме данни за някои мутации, които в момента проучваме. Това са проби с повишен интерес. Става дума за нови варианти, където се появяват мутации, които не са точно конкретно в зоната, където се свързва вирусът – в рецептора, но са в този спайк протеин. Те са в Северна България и в момента ги уточняваме“.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови