София. В Европа няма да се допусне ваксина, която често ще предизвиква нежелани реакции, недай си Боже трайни реакции на увреда на ваксинираните. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция на тема: „Ваксини, имунизации: от основните принципи към новите разработки. Ваксини срещу COVID-19“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Пандемията от коронавирус нагледно показа на света какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Това щеше да е постоянно от раждането на европееца до дълбоката му старост маски, дезинфекция, отстояния. Дай Боже, това да не продължава, ако имаме достатъчно ефективна ваксина и най-вече ако правилно обществото реагира на тази ваксинация и другите противоепидемични мерки“, допълни той.

Проф. Кантарджиев обясни и разликите между ваксинация и имунизация.
„Имунизацията е, когато у един човек се създаде невъзприемчивост на заболяване. Имунитетът е широко понятие. Той може да се придоби чрез ваксиниране, преболедуване на заболяването или чрез т.нар. пасивен имунитет – да внесеш в организма подготвени антитела. Плазмата, която е при коронавируса, е създаване на пасивен имунитет у човека“, даде за пример той.

По думите му ваксинацията се прави с цел предпазване от дадено заболяване.
„Ваксинация е, когато предпазваш някой с поставяне на ваксина. Целта е да се предизвика имунен отговор у имунизирания, да се предпази да не заболява или при някои ваксини правиш така, че и да се разболее, ще кара леко, защото организмът му е подготвен за среща с този микроб“, поясни проф. Кантарджиев.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови