София. Вчера за първи път стигнахме ниво от 135 на 100 хиляди заболяемост, нямаме повишаване след връщането на учениците в клас. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.

„Вчера за първи път стигнахме ниво от 135 на 100 хиляди заболяемост на 14-дневна база. Бяхме 680 на 100 хиляди. Важното е, че засега от 4 януари, минаха 10 дни откакто учениците до 5-и клас са на училище, както и забавачките и детските градини и ясли. Нямаме повишаване на заболяемостта. Следващото, което се прави като разхлабване, е някои присъствени занятия за по-големите ученици и студентите да започнат да се провеждат, но трябва на 20 минути да се проветряват помещенията“, посочи Кантарджиев.

„Ако се спазват мерките и има възможност, ще вървим към отваряне. При тези ниски температури няма да има възможности зашироко отваряне и дълго работене на питейни заведения, защото най-много се заразяват, когато се събират много хора и говорят високо.
След 31 януари ще преценим за отваряне на моловете и разхлабване на мерките. Господ нека е с нас, но и ние мъдро да си помагаме“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови