София. Вероятно е отварянето на ресторантите да вдигне кривата на заболяването. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „12+3″ по БНР.

На въпрос дали е разумно разхлабването на мерките, проф. Кантарджиев заяви, че мнението на лекарите от НОЩ е добро известно и мерките трябва да се спазват. Относно това дали ресторантите ще отворят от 1 февруари, той отговори: „Проф. Кантарджиев не отваря и не затваря ресторанти, на проф. Кантарджиев много му се ходи на ресторант, но не е в интерес на неговото и общественото здраве. Съветите на лекарите са известни“.
„Утре очаквайте решението за отварянето, до колко часа, другите подробности, както и при какви епидемични мерки, ако се отворят ресторантите. Решението най-вероятно ще бъде обявено на брифинга на здравното министерство. Вероятно е отварянето на ресторантите да вдигне кривата на заболяването. Засега резултатите са добри и обнадеждаващо. Лекарите няма какво да устояваме на натиска на бизнеса, казваме си мнението“, допълни той.

По думите му за връщането към нормалния начин на живот най-научно обосновани са ваксините.
Относно това, че имунизациите у нас вървят с бавни темпове и кога ще бъдат достигнати тези 70% имунизирани, проф. Кантарджиев заяви: „Става дума 70% с изграден имунитет, сложете преболедувалите, които са били в контакт и не са боледували. Значи с ваксините ни трябват 2 – 2,5 млн. хора с имунитет“.
По думите му масовата ваксинация може да започне с ваксината „Астра Зенека“. „Защитната ѝ сила беше коментирана, но се оказа, че когато срокът между на двете ваксинации е по-голям, се оказва, че имунитетът, които се изгражда многократно е по-голям. Въпрос на бъдеще. Може би до края на август ще имаме 1.,5-2 млн. души“, каза той.
Проф. Кантарджиев допълни, че между двете дози на съответната ваксина може да се заразиш, както и би могъл да се заразиш веднага след поставяне на втората доза. „Тези фази са известни, затова трябва да сме много внимателно между двете апликации на ваксината. Най-важното – ако си ваксиниран и след 4 – 5 дни се разболееш няма да изкараш по-тежко вируса“, обясни той.

Според проф. Кантарджиев мерките трябва да се разхлабват постепенно , като най-важните стратегически направления трябва да се запазят – образование, здравеопазване, работещата икономика. „Веселието и почивките също са много важни, но и там трябва да се разхлабват постепенно мерките, за да не допуснем увеличаване на болните и от там на умрелите“, поясни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови