София. Бързите антигенни тестове ще спасят системата. Това каза директорът на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев на брифинг в Министерството на здравеопазването по повод разпространението на COVID-19 в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„PCR тестът изисква екстракция. Приемаме материали от 15 области. Обикновено работим с 350 – 400 проби, като стигаме до 600, което е връх в капацитета. Когато трябва да се потвърди диагноза, това се прави в референтна лаборатория. Повечето неща документално са доста преди коронавируса. Работи се на цикли от по 96 или 48 проби и молекулярните биолози работят като пчелички. Този труд трябва да се уважава. PCR диагностиката е приета в целия свят. Най-важното за тази проба е хубавото взимане и транспортиране на материала. Затова се прави от квалифицирани хора и при спазване на всички правила. Една частна лаборатория например има над 200 места за работа на материали, като на 150 места се взимат материали за PCR. Никога не сме плашили хората. За този тест е прието, че е най-точната диагноза. По нея се ориентираме кой е сигурно болния, за да търсим и ограничаваме неговите контакти. Когато се открие случай на болен в болницата, лекарите и сестрите също трябва да се изследват след 4-тия ден от контакта, защото дотогава ще са отрицателни. На 5-ия ден можеш да си положителен на PCR теста“, посочи Кантарджиев.
По думите му всеки вторник се актуализира информацията за цветните области в страната.

„Това, което ще спаси системата, са бързите антигенни тестове. Те са до 20 лв. за доказване антиген на коронавирус. Тях ги тестваме в Националния център. Ако тестът е положителен, то човекът може да зарази. Този тест може да хване и няколко дни преди проява на заболяването. Те са най-добри за училища, джипита и на мястото на грижата – приемните отделения на болниците и Бърза помощ. Това е най-доброто, което може да реши въпроса. В момента грип няма. Грипът започва циркулацията ноември месец, декември има първо епидемично разпространение и пикът е януари или февруари. В момента е за коронавирусния тест. Не е скъп и тряба широко да се използва“, допълни той.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови