София. България трябва да е сред първите, въвеждащи зелен сертификат за ваксиниране. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Декларирали сме го преди месеци, че при нужда от още ваксини, бихме предложили на Министерството на здравеопазването и на министъра да се внесе която и да е регистрирана ваксина”, каза Кантарджиев.

Той уточни, че в Европа са регистрирани 4 ваксини и добави, че когато и руската “Спутник V” бъде регистрирана от европейския регулаторен орган, може и тя да бъде внесена в България.
Проф. Кантарджиев заяви, че в момента в страна има достатъчно количество ваксини.

Експертът подчерта, че изследванията показват, че клетъчният имунен отговор след поставяне на ваксина има протективно действие повече от година, дори години.

По думите му страната ни трябва да е сред първите, въвеждащи т.нар. зелен сертификат за ваксиниране на ЕС, за да може в по-безопасни и контролирани условия да идват туристи в България, а и българи да пътуват в чужбина.
Според него началото на юни може би ще станат реалност тези сертификати.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови