София. България е единствената европейска държава, в която в момента хората могат да избират ваксина. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ. Той уточни, ваксинационният щаб е свършил много работа, като се предвижда и електронен портал за общопрактикуващите лекари, които да заявяват ваксини, както и час, в който да ги вземат. В момента се подобрява и логистиката за снабдяването с ваксини и на общопрактикуващите лекари. Проф. Кантарджиев уточни, че вече България има изобилие на ваксини, а благодарение на „зелените коридори“ се постигна възможност за ваксиниране на 38 000 души на ден

„Фактически преди месеци, когато откриха тези зелени коридори, аз бях много професионално удовлетворен, защото това е един от начините хората, които искат да се ваксинират – да го направят, а колкото повече хора се ваксинират това ще повиши интереса и на другите към ваксините след като разберат, че със сравнително малко странични и нежелани ефекти се постига ваксинационно покритие“, каза още той.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни, че „зелените коридори“ ще продължат, защото има достатъчно ваксини. Във връзка с разрешението на САЩ да се ваксинират деца на възраст от 12 до 15 години с ваксината на Pfizer, експертът коментира, че това е нещо много добро. В България това ще може да бъде използвано в момента, в който се промени кратката характеристика на ваксината. Според проф. Тодор Кантарджиев е много разумно хората да са подготвени, че има още една възможност, още един здравен контингент – децата над 12-годишна възраст също да бъдат ваксинирани.

Може да се каже, че случаите наCOVID-19 към момента са сведени до разумни граници, но това не трябва да ни успокоява напълно, категоричен бе проф. Кантарджиев. Проветряване, маски и отстояние – това са препоръките на експерта към хората.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови