София. „Астра Зенека“ не е отказала доставки на ваксини, но ако има голямо забавяне с ваксините ще търсим ваксини от другаде. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Астра Зенека“ не е отказала доставки. Това е забавяне по технологични причини – заради пожара в завода на „Астра Зенека“ в Индия, ще се забавят нещата. Това е много неприятно, защото много разчитахме на тази ваксина. Имахме желание до май месец да имаме всички ваксини, които бяха заявени за тези месец и да бъдат поставени. Това може би няма да може да стане през април – май, но се надявам да бъде компенсирано през май“, посочи той.

„Оптимистичното е в края на лятото – до края на август, да имаме около 1.5 – 2 млн. ваксинирани. Ако няма ваксина, не може да се ваксинира. Нашата държава ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да потърсим която и да е ваксина, която е ефективна, безвредна и призната от регулацията в Европа. Има възможност за руска и китайска ваксина. Трябва малко да се замислим какво стана през последните 30 години. Една държава като нашата, която е произвеждала всичките си ваксини, които е слагала на гражданите или поне 80% от тях, сега купува. Ние ще проверим, ако има голямо забавяне с ваксините и Министерството ще търси ваксини от другаде“, заяви Кантарджиев.

„Астра Зенека“ е уведомила този, който е сключил договора. Това са европейските институции и ние ще бъдем уведомени по квотния принцип. Ниският брой на имунизирани у нас беше , защото се пазеше втората доза, за да не станат технологични промени, които да забавят втората и хората да останат само с една доза“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови