София. Ако хората започнат да спазват мерките очаквам, че до 14 дена процентно ще започнат да намаляват случаите. Това каза директорът на НЦЗПБ и член на Националния оперативен щаб проф. д-р Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

Той обясни, че най-големият риск от заразяване е в заведенията на затворено. „Здравните инспектори, когато правиха обследванията в края на септември се оказа, че много малко учители са се заразили в училище и много малко работници са се заразили на работните си места. Обикновено заразяванията стават на сватби, кръщенета, събирания на много хора на закрито, алкохол и силна музика“, поясни проф. Кантарджиев.

Той каза, че през лятото се е свършила колосална работа по отношение на подготовката на здравната система в есенния сезон. Проф. Кантарджиев обясни, че са се създали алгоритми за работи и РЗИ са усъвършенствали своята работа.

„Всеки човек, който е бил в близък контакт дълго време с болен, взима мерки за ограничаване на своите контакти и ползва маска“, добави той. Проф. Кантарджиев каза още, че политиците трябва да служат за добър пример на народ за спазването на мерките.

„Ако хората са убедени и започнат да спазват мерките с не кой знае какви ограничения – просто носене на маска, отстояние и да не се събират на семейни тържества, да не се събират, да не пътуват много, очаквам, че до 14 дена може би процентно ще започнат да намаляват случаите. За съжаление, следващата седмица очаквам увеличаване на случаите“, подчерта проф. Кантарджиев.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови