София. Ревматологичните пътеки са недооценени, но за българските пациентите се прави абсолютно всичко необходимо, за да получат пълноценна медицинска грижа. Това каза за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ професор Румен Стоилов от Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Иван Рилски“. Той обясни, че възпалителните ставни заболявания са доста чести и са автоимунни.

„Лечението им не може да бъде етимологично, тоест не можем да лекуваме причината. То е патогенетично. Ние лекуваме чрез повлияване на определени звена в патогенетичната верига на болестта. Това е големият проблем в ревматологията. Другото е, че наистина не са редки тези заболявания. Ако добавим артрозната болест и остеопорозата, нашите пациенти стават много на брой. Пациентите с възпалителни ставни заболявания са около 120-150 000. Могат да бъдат лекувани във всички болници, където има ревматолог“, обясни специалистът.

Според проф. Румен Стоилов и медицинската, и социалната цена на заболяването е висока. Медицинската, защото понякога е застрашен животът на тежко болни. Социалната страна също е висока, защото основната част на инвалидизацията на населението в една държава се дължи точно на заболяванията на опорно-двигателния апарат, добави той.

Цоня СЪБЧЕВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови