София. Физическият достъп на българския гражданин до здравна грижа поради недобрата инфраструктура е нарушен, а миналата година се наруши и психическият достъп, на което никой не обърна внимание. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на онлайн дискусия с представители на основните политически партии, на служебното правителство и на здравните власти на тема „Инвестиции в здравеопазването“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моята работа беше тук да слушам, а не да давам съвети. Политиците след 11 юли ще решават какво ще бъде здравеопазването. Искам да кажа няколко думи за инвестициите. Инвестиции в здраве или за здраве, или инвестиции в здравеопазване? Има разлика. Трябва да се помисли къде ще инвестираме, защото инвестицията в здраве може да бъде и на индивидуално ниво“, посочи Салчев.

По думите му социално-икономическите фактори в здравеопазването са свързани с образование, труд, трудова среда, семейство и семейна среда. „Преди 1 година излезе една книга на БАН, където съм публикувал колко се удължава живота на човек, ако има определена степен на образование. Всяка година допълнително образование удължава удължава живота с една година. Доказано е статистически“, уточни той.

„Достъпът до здравната грижа трябва да се разглежда от няколко аспекта. Той е физически – имаме ли инфраструктура, икономически – дали имаме средства, и психологически. В България достъпът до здравна грижа е свободен за всеки български гражданин навсякъде. Физическият достъп на българския гражданин до здравна грижа поради недобрата инфраструктура е нарушен, а миналата година се наруши и психическият достъп, на което никой не обърна внимание. COVID кризата се оказа от огромно значение“, допълни Салчев.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови