София. Трябва да се търси рационалното изписване на лекарствата, което да се съобразява и със здравословното състояние, но и с финансовите възможности на пациента
Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на семинар, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

“Наличието на много лекарствени продукти с различни цени в дадената група, след появяването на генеричния продукт, който трябва да бъде с 30 % по-евтин, следващите продукти изкривяват пазара и се получава така, че пациентите доплащат. Освен това при рационалната лекарствена политика, която трябва да бъде прилагана, трябва да се прилага на пациента продукта, който е с най-ниската цена и след това по избор да бъдат следващите. В момента се изписват, както прецени лекарят“, каза той.

Проф. Салчев добави, че всеки лекар има право на мнение с какво да лекува пациента на базата на неговото състояние, но тук трябва да има функция, която да казва какво максимум да бъде съотношението на тези близки по съдържание продукти, защото след като са близки по съдържание и безопасност за него такова разминаване в цените е неефективно.

„За мен най-основната стъпка е, че някой трябва да наблюдава пазара на лекарствените продукти. Където се получава референт, който е с нула процентно участие, да бъде изтеглен от пазара“, каза той. Проф. Салчев обясни, прогенерична политика, в която лекарите да изписват молекула, която ще бъде въведена трудна да се въведе в рамките на 5 – 10 години.
„Трябва да се търси рационалната лекарствена политика и рационалното изписване на лекарствата, което да се съобразява и със здравословното състояние, но и с финансовите възможности на пациента“, подчерта той. Проф. Салчев каза, че всички, които разбират от финансова политика да седнат на една маса и да кажат какво може да се направи.
Теодора ПАТРОНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови