София. Предлагам всички лекарства, които са до 20 лв. да се реимбурсират 100% от НЗОК. Това каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев по време на онлайн дискусия с представители на основните политически партии, на служебното правителство и на здравните власти на тема „Инвестиции в здравеопазването“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм съгласен, че трябва да се премахнат 3-те лв. – доплащанията. Предлагам всички лекарства, които са до 20 лв. да се реимбурсират 100% от НЗОК. Там са най-големите доплащания. Може да са стотинки, но са много стотинки“, посочи Салчев.

Пренасочването към високотехнологичните и иновативните технологии няма да доведе до нищо. Давам предложение да се помисли от фарма индустрията да се направи застрахователен пул и да се подпомага въвеждането на тези високотехнологични и иновативни технологии, а не да чакаме на държавата да прави фондове. Има много добри примери – застрахователни пулове, където са частните и пенсионни фондове, застрахователен пул, доброволните пенсионни. Това трябва да се помисли. Инвестицията в здраве е многоаспектен процес, който трябва да се разглежда от всички страни“, заяви Салчев.

„Ако решите да се демонополизира НЗОК, ще бъдем най-добрият застраховател, защото имаме разгърната мрежа, структури, подготвени хора. Само че тогава ще работим по застрахователния модел и няма да подпомагаме социалната функция на държавата, а ще работим като типичен застраховател. Ликвидацията ще бъде след 2-3 месеца и ще си подбираме с кой да сключваме договори на базата на нашите конкретни искания, а не на базата на предефинирани условия, така че да не може да отказва НЗОК“, допълни той.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови